vr 19 juli 2024

Steeds meer Vlamingen overtuigd dat 2021 is verzonnen om tijdrekening in stand te houden

BINNENPARKING – Steeds meer Vlamingen zijn sceptisch over de overgang van oud op nieuw en weigeren te geloven dat het jaar 2021 straks ook effectief zal bestaan. Vooral op sociale media circuleren theorieën die beweren dat het jaar “een puur verzinsel” is, bedoeld om de Gregoriaanse kalender in stand te houden.

“Zij die verder dan hun neus kijken weten hoe laat het is”, schrijft Rudy D. in Facebookgroep ‘Wakkere Burgers 2.0’. “De overheid gaat er wel heel makkelijk van uit dat iedereen straks meegaat in dat nieuwe jaar. We moesten ons maar eens vragen stellen over een willekeurig getal dat ze straks weer een jaar lang door onze strot gaan duwen. Het valt op.”

“Ik hoor wiskundigen zeggen dat 2021 een natuurlijk getal is, maar daar voelt echt totaal niets natuurlijks aan”, vindt ook Ellen B., die overtuigd is dat het jaartal bewust is vervaardigd om een vals gevoel van continuïteit en maatschappelijke cohesie te creëren. “Tot 2019 was ik nog mee, maar na dit jaar begint dit toch een verdacht duidelijk patroon te worden. Wordt wakker, mensen!”

Ook wetenschappers vrezen dat er veel mensen zijn die zoals Rudy en Ellen denken en maken zich zorgen dat het draagvlak om als samenleving aan 2021 te beginnen zienderogen afneemt. “Geen tijdrekening is perfect”, legt socioloog Lode Zammer uit. “Dat klopt. Ook de onze heeft haar minuscule afwijkingen. Maar we hebben er over de eeuwen heen veel aan gesleuteld om ze zo relatief goed te laten werken en dat lijken mensen te vergeten. Stel je voor dat we straks om middernacht meteen naar het jaar 5 of 1544 gingen. Dat zou echt een pak sucken, maar leg dat maar eens uit.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten