vr 19 juli 2024

Standbeeld aangevallen op basis van uiterlijk, denkt politie

STAD – Het standbeeld dat tijdens de nacht van woensdag op donderdag in het centrum van Ekeren werd aangevallen, werd mogelijk het slachtoffer van gewelddadige discriminatie op basis van uiterlijk. De politie, die gisteren ter plaatste werd geroepen, blijft voorzichtig met conclusies, maar denkt naar eigen zeggen vooral in die richting. “Dit was geen toeval meer”, klinkt het. “Men moest echt dit beeld hebben.”

“We vermoeden dat de dader of daders dit beeld puur op basis van uiterlijk voorkomen hebben uitgekozen en beschadigd”, wist een woordvoerder te vertellen. “We hebben meteen gemerkt dat men niet alleen rode verf, maar ook brandversneller heeft gebruikt. Dat doe je niet zo maar. Het hele Middelheimmuseum staat vol abstracte shit, maar dit wordt dan geviseerd. Hier zit meer achter. Je zou bijna zeggen dat dit ideologisch gemotiveerd was.”

Ook kunsthistoricus Rik Mortens-Steenlei betreurt het voorval en sluit gerichte geweldpleging niet uit: “Het is echt jammer dat mensen anno 2020 nog steeds niet geleerd hebben om verder te kijken dan hoe een beeld er uit ziet. Alsof alle beelden die toevallig een beetje op elkaar of op dezelfde persoon lijken allemaal dezelfde kwaliteiten zouden hebben en ergo dezelfde behandeling verdienen. Zo mis je de prachtige diversiteit binnen de beeldhouwkunst. Denk aan brons, marmer of gips. Bon, maar goed dat het ding er geen kloten van gemerkt heeft, of het was pas echt een tragedie.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

7 REACTIES

  1. Ik zag al eerder van de week geregeld een stel pubers met gettoblaster en rap, ze riepen ‘I fuck my mother I fuck my sister’, fuck this fuck that. Ze waren steeds in de buurt, ik kon ze moeilijk ontwijken. Ze begonnen langzaamaan de omgeving te vernielen. Een paar dagen later zag ik een stel van dezelfde figuren opnieuw, ik dacht even dat het politie was, ze hadden grote, stoere en zwarte motorpakken aan van dezelfde stof en allure. Iedere groep van tienervandalen tot politie, en meidengroep is van begin af aan multicultureel opgesteld, een witje, een negertje, een Chineesje enz. Ik had me al geërgerd en maakte me een beetje kwaad op iemand toen de politie me kwam controleren op een ID-kaart die ik niet bij me had, boete minstens 100 euro.

    • Op het politiebureau werd ik wederom ondervraagd door een mengeling van etnische achtergronden, ogenschijnlijk om de objectiviteit te waarborgen, de neutraliteit.
      In het nachtkastje van de cel stond Mohamed gekerfd.
      Ik dacht eerst ik zeg er maar niet bij dat ik een nacht vastzat, want dat is slecht voor mijn reputatie.

Een reactie achterlaten