vr 19 juli 2024

Het beleg interviewt Philippe De Backer: ‘Zeg alstublieft niet dat ik betaald heb voor dit interview’

Tijdens de maand oktober trekt onze reporter langs de zeven belangrijkste lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Vandaag zat hij rustig op de redactie uit te blazen na het harde werk van vorige week. Toch werd vanochtend de katholieke rust verstoord door een onverwachte bezoeker.

Goedemorgen. Kunnen wij u helpen?

Hallo (steekt vriendelijk de hand uit). Ik kom voor mijn interview.

Interview? Waar heeft u het over?

Ik was campagne aan het voeren in de buurt en wilde u de verplaatsing besparen (gaat zitten). Mooie werkplek heeft u hier.

Dat is allemaal heel vriendelijk van u, meneer. Maar wie bent u eigenlijk?

Philippe De Backer, natuurlijk. Ik ben de lijsttrekker van Open VLD.

Wie?

Staatssecretaris voor de Noordzee, privacy en bestrijding van sociale fraude. Gewezen Europees parlementslid.

Euh.

Allez, jong. Philippe. De FluppeDen Blauwen BakkerDen Backster.

Dit moet een vergissing zijn. U staat helemaal niet op onze lijst.

Dat kan toch niet. Na Dewinter, Mertens en Peeters is het toch duidelijk aan…

Jinnih Beels. Die zouden we morgen zien.

Goed. Geen probleem. Maar dan moet u toch echt wel samenzitten met…

Wouter Van Besien.

Ja, maar…

En dan uiteraard De Wever en als bisnummer gooien we zijn dubbelganger erbij. Dat leek ons ruim voldoende.

Het beloofde een rustige ochtend te worden op de redactie van Het Beleg tot deze man plots verscheen en een interview eiste.

(barst in tranen uit) Kijk. Ik weet ook dat ik geen burgemeester ga worden. Ik wilde die stomme lijst ook helemaal niet trekken. Maar na Turtelboom zes jaar geleden vonden ze niemand zot genoeg om zijn nek uit te steken. Gwendolyn (Rutten, nvdr) riep mij op haar kantoor en zei dat ik moest stoppen met janken en “gewoon doen” wat ze zei.

Tot zover de liberale obsessie met vrije wil.

Stel mij nu alstublieft gewoon een paar vragen. Dan kan ik gewoon de rest van mijn campagne uitlopen en verder geen gezever.

Zucht (legt koffiekoek neer en grijpt notitieblok). Wat zijn uw plannen voor Antwerpen, meneer De (aarzelt)…

Backer.

Backer.

(snuit neusdroogt tranen en lijkt herop te leven) We willen van Antwerpen een open, tolerante stad maken die kansen geeft aan alle burgers bereid om de handen uit de mouwen te steken en bij te dragen tot onze economische, culturele en sociale welvaart.

En hoe wilt u dat concretiseren?

Door volop in te zetten op ondernemerschap, dialoog, burgerparticipatie en verkies mij alstublieft niet, want ik wil deze job helemaal niet doen.

Sorry?

Onder andere onze fiere diamantwijk moet dringend opgewaardeerd worden, alsook het teloorgegane stadspark. Verder willen we de middenstand ondersteunen met beter doorstromend verkeer en een positief handelsklimaat waar ik mij echt geen zes jaar mee wil bezighouden, dus geef ons alstublieft juist genoeg stemmen dat we mee in een coalitie – links of rechts, whatever – kunnen en een ander de schuld geven als het allemaal naar de kloten gaat.

Het maakt u niet uit in welke coalitie u stapt?

Wij liberalen zijn de enige partij die niet met zichzelf bezig is en gehoor geeft aan de terecht bezorgde Antwerpenaar die gewoon van zijn stad de mooiste ter wereld wil maken door ofwel De Wever ofwel Van Besien burgemeester te maken en ons mee te laten regeren zonder dat het te hard moet opvallen dat we eigenlijk al zes jaar mee de stad besturen en dus mede verantwoordelijkheid dragen voor het beleid waar mensen al dan niet tevreden over zijn.

Dus als liberaal en staatssecretaris voor privacy staat u achter bijvoorbeeld de inzetting van meer politie, bewakingscamera’s en zelfs het leger in Antwerpen?

Veiligheid is een recht. Denk ik.

‘Veiligheid is essentieel in Antwerpen’, aldus onze gast. ‘Kijk, hier draag ik zelfs een helm.’

En u verkondigt als zelfverklaard internationalist aan onze collega-satirici van Joods Actueel dat Israël, en niet Palestina, Tibet, Abchazië, Transnistrië, Malta, Kosovo of Noord-Cyprus, de enige staat ter wereld is wiens bestaansrecht wordt aangevallen.

Ik moest dat zeggen van Michael (Freilich, nvdr).

En u garandeert in uw brochure betaalbare woningen voor ouderen en economisch zwakkeren door regels voor de private markt juist op te schorten?

Ik weet het ook niet meer. Wat wilt u van mij?

Ik denk niet, meneer De Backer, dat wij hier ooit iemand over de vloer hebben gekregen die zo ethisch, retorisch en moreel rekbaar is als uzelf. U lijkt het politieke equivalent van een elastiek.

Dank u.

Bij nader inzien lijkt u ons de geknipte man om Antwerpen te leiden. Alleen u lijkt in deze campagne de inherente dualiteit van de Antwerpenaar volledig te belichamen. Open en progressief aan de buitenkant, meedogenloos egocentrisch vanbinnen. Als satirisch blad kunnen wij niet anders dan onze volledige steun voor u uit te spreken.

Nee. Doe dat niet. Straks heb ik het nog vlaggen.

Gewoon doen, Philippe. Gewoon doen.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

Een reactie achterlaten