wo 24 juli 2024

Het beleg interviewt: Karl Marx

Het beleg van Antwerpen is weer van de (Communistische) partij met een legendarisch interview en praat op deze eerste mei met niemand anders dan Duits filosoof en vader van het socialisme Karl Marx (1818 – 1883).

Het beleg van Antwerpen: Kameraad Karl, wat een bijzonder genoegen u hier vandaag te mogen spreken. U biedt onze lezers wel degelijk een surpluswaarde. See what I did there?

Karl Marx: Nice. (steekt Cubaanse sigaar op) Du auch?

Het beleg: Nee, bedankt. Hoe voelt het om na – even rekenen – 134 jaar terug onder het proletariaat te komen? Niet te veel stijve ledematen?

Marx: Ik ben nooit een groot atleet geweest, hoor. Zo ben ik vanonder mijn dienstplicht kunnen muizen. Sometimes, it’s good to be the geek…

Bijna overal ter wereld wordt vandaag de arbeidersbeweging gevierd, of net door tegenstanders en sceptici gehoond.

Het beleg: Inderdaad. Even ter zake nu. Over bijna de hele wereld wordt vandaag de dag van de arbeid gevierd. U bent natuurlijk een monument voor de werkersbeweging, vakbonden en, per extensie, critici van het vroeg-, midden- en laatkapitalisme. Hoe voelt u zich bij de huidige staat van de wereld?

Marx: Liebe Helga, was für eine Verkackung (begraaft baard en gezicht in beide berenpoten). Habe ich mich nicht ganz fucking klar ausgedrückt? Het kapitalisme is een kanker die haar tentakels over de hele mensheid verspreidt en haar gevangen houdt in een chronisch deprimerende piramide van uitbuiting, vervreemding en allgemeine scheisserei. Und was sehen wir denn hier? Een wederom groeiende kloof tussen arm en rijk, maar dan verschijnt de nieuwe iPhone en komen jullie allemaal prompt ter plekke klaar. Bah, die Menschheit.

Het beleg: Euhm, u voorspelde nochtans dat de golf van proletarische revoluties die we na uw tijd hebben gezien tot een permanent klassenloze maatschappij zou leiden…

Marx: Erstens, had ik geweten wat voor een bende pussy ass bitches de wereld na mijn dood zou gaan bevolken, had ik mij allicht wat voorzichtiger uitgesproken. Zweitens, het principe van ‘materialistische dialectiek‘ was een ideetje van mijn vriend en zakenpartner Friedrich Engels. Met wat die egotripper Lenin en zijn Sovjetposse daar mee gedaan hebben, heb ik geen Preussische Hoden mee te maken.

Onder andere de Russische Revolutie van 1917 haalde haar ideeën uit de leer van Marx.

Het beleg: We stand corrected.

Marx: Maar als ik naar de zogenaamde linkse leiders van vandaag kijk, moet ik kotsen dat mijn baard er van vol hangt. Jeremy Corbyn, François Hollande, Wouter Van Besien. Toffe jongens om een dagje Planckendael mee te doen of een paar fair trade truien te breien voor kindjes met windpokken in Maleisië, maar dan hadden de Sovjets tenminste nog kloten aan hun lijf. En dat hebben mensen blijkbaar nodig.

Het beleg: Interessante analyse, maar haalt u misschien wel een heikel punt aan. Als we even sterke communistisch geïnspireerde dictators als Josef Stalin en Mao Zedong onder de loep nemen, komen uw eigen ideeën er niet altijd zo goed uit. Hun terreurbeleid en desastreus geplande economie joeg miljoenen de dood in. Is er nog een toekomst voor echt socialisme?

Marx: Uiteraard. Dit is wat ik doorgaans het Batman-probleem noem.

Het beleg: Het Batman-probleem…?

Marx: Guck mal, als iedereen twintig jaar geleden na Joel Schumachers Batman & Robin nu had gezegd: ‘Right, dit was een fucking clusterfuck van een film. We kappen ermee. Licht uit. Mooi geweest’, dan hadden we nooit Christopher Nolans prachtige drieluik gekend. Ik bedoel, Heath fucking Ledger, Mann. Auch aus dem grössten Dreck, wächst manchmal ein Edelweiss.

“Zelfs uit de grootste drollen bloeit wel eens een edelweiss.” – Karl Marx.

Het beleg: Inspirerende woorden, Herr Karl. Heb je nog wat tips voor de linkse heropstanding in ons kleine landje?

Marx: Ik heb nog in dit land gewoond (in Brussel tussen 1845 en 1848, red.) en weet wel een beetje hoe de Belg in elkaar zit. Hij houdt in se niet van extreme ongelijkheid en houdt de kerk graag in het midden. Wel geniet hij graag van de goede dingen des levens. Eigenlijk wil hij diep vanbinnen wat iedereen wil. Liefde, warmte, voldoening uit zijn arbeid en een dikke BMW.

Het beleg: Misschien is het basisinkomen het proberen waard?

Marx: Niet nodig. Geef gewoon iedereen een lekkere BMW 5-serie en dat komt wel goed. Seksisme, vreemdelingenhaat, religieuze conflicten, burn-outs. Alles verschwunden. Iedereen content.

“Arbeiders van de wereld, verenigt u en fixt uzelf een vlammende BMW 5-serie!” – Karl Marx

Het beleg: We hopen alvast dat men u in de Wetstraat heeft gehoord. Hartelijk dank voor dit ophelderende interview.

Marx: Bitte (dooft sigaar uit op een stapeltje staatsobligaties en wandelt weg gelijk een coöperatieve gelijke).

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Een moeilijke vraag misschien. Karl Marx heeft gezegd: “In Nederland komt er nooit revolutie, want hier mag je niet op het gras lopen.” Wat dan is zijn visie op (het voetbal) de grasmat die nu kennelijk met de revolutie wordt verward? Was dat laatste juist de bedoeling of was het anderszins een reactie op Het Kapitaal? In hoeverre gaat dit op voor andere landen, zoals België, en behelst het de voorspelling dat het kapitalisme zichzelf uiteindelijk zou consumeren?

Een reactie achterlaten