wo 24 juli 2024

Hollebolle Gijs in Efteling betrapt op uitspraak: “Papier hier, Turken buiten!”

PARKING – Het lijkt erop dat alweer een diplomatisch incident tussen Nederland en Turkije zich aandient. Een jong gezin van Turkse origine dat al verscheidene jaren bij Tilburg in Noord-Brabant woont, dient een klacht in tegen het attractiepark De Efteling in het nabijgelegen Kaatsheuvel. Daar zouden ze het slachtoffer zijn geworden van “ongepaste” en “racistische” uitspraken door Hollebolle Gijs, de interactieve en sprekende papiertrommel in het park. Hoewel het management van het park zelf nog niet voor de camera wenst te reageren, buigt de politiek zich, met slechts één dag voor de verkiezingen, over het hele gebeuren.

‘Bijzonder ongelegen’

Het incident gebeurde toen de ouders – die zelf ondertussen 12 jaar in Nederland wonen – hun zoontje Mehmet gisteren een dagje van school hielden om hem te verrassen voor zijn negende verjaardag. “Hij droomde hier al zo lang van,” legt zijn moeder Aysu (34) uit. “Mijn man en ik werken meestal op verschillende momenten en in het weekend, dus we hebben zo weinig tijd om eens met het hele gezin iets leuks te gaan doen. Hij was zo blij toen we naar zijn favoriete park gingen, maar toen Mehmet zijn ijsje op had en ik hem vroeg het papiertje weg te gooien, moet die sprekende vuilbak iets heel onaardigs tegen hem gezegd hebben. Al wat we wilden is een dagje weg van alle stress en dan gebeurt zoiets. We zijn er niet goed van.”

De kleine Mehmet wilde zijn verjaardag vieren in het bekende fantasiepark, maar dat liep in mineur af.

Politieke commentatoren zijn het erover eens dat de timing uitermate ongelegen is. De spanningen tussen beide landen blijven immers alsmaar oplopen. Na de expulsie van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken weigert Ankara tot nader orde de toegang aan Nederlandse diplomaten en stapt het zelfs naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tot overmaat van ramp zorgen de verwikkelingen voor sociale onrust. Enerzijds kwamen duizenden burgers van Turkse origine reeds de straat op om hun steun te betuigen aan president Erdogan, terwijl anderzijds vermoed wordt dat de rechts-nationalistische PVV van Geert Wilders in aanloop naar de verkiezingen van morgen sterk van de groeiende polarisatie kan profiteren.

“In dit klimaat is zo goed als elk voorval een potentiële tijdbom,” zegt Ad Rijhoek van de Nederlandse Bond Tegen Daden en Uitspraken Die Gewoon Totaal Niet Oké Zijn. “Zowel Erdogan als Mark Rutte wil geen duimbreed toegeven en dat creëert vijandigheid onder de bevolking. Dat is echter geen excuus voor dit soort retrograde en xenofobe opmerkingen. Hollebolle Gijs mag dan wel een stuk primitieve spraaktechnologie wezen, maar ook een vuilniscontainer mag best met zijn tijd meegaan.”

Het is het eerste gelijkaardige incident dat het populaire park treft sinds het werd geopend in 1952

Bij de PVV wordt zoals verwacht heel anders gereageerd. “Het is onfortuinlijk dat Hollebolle die uitspraak tijdens zijn diensturen moest maken,” vertelde kopstuk Wilders vanochtend op de radio. “Maar het is schrijnend dat een gevierd Nederlands icoon zo door het slijk gesleurd wordt omwille van het uiten van een mening. Dit is toch politieke correctheid gone mad? Vindt u het normaal dat een hardwerkend afvalverwerkingssysteem zomaar de troep van buitenlandse toeristen moet slikken en er dan nog braafjes ‘dank u wel’ voor zegt? Dat terwijl de Arabieren wat verderop in de Fata Morgana met hun harem staan te pochen. Daar denkt elke gezonde Nederlandse burger vast anders over.”

Zoals vermeld blijft het wachten op een toelichting vanuit het park, al staat intussen wel een korte verklaring op de website te lezen, waarmee gehoopt wordt het relletje toch enigszins te kunnen kalmeren: “De Efteling blijft open voor iedereen, jong en oud. Alle etniciteiten zijn welkom. De meningen van individuele werknemers en attracties reflecteren niet noodzakelijk de visie van het park. Graag herinneren wij het publiek aan onze inzet en toewijding voor de preservatie en integratie van het Volk van Laaf en andere fictieve minderheden. Wij danken u.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten