wo 24 juli 2024

Theo Francken wil griepvirus land uitwijzen: “Hier valt gewoon niet meer mee te onderhandelen”

PARKING – Nu de nieuwe vreemdelingenwet goedgekeurd is, kan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich meer slagkracht toe-eigenen in de strijd tegen infiltranten die “een gevaar vormen voor de samenleving”. Een grote opsteker voor de conservatieve achterban van de populaire Francken, die de nieuwe wet “een grote stap vooruit voor onze nationale veiligheid” noemt. Verrassend genoeg is het eerste doelwit van de staatssecretaris van N-VA niet potentiële terroristen of haatzaaiers van salafistische strekking, maar de beruchte influenza oftewel het griepvirus dat ons land nu al weken teistert. “Genoeg is genoeg,” verkondigde Francken gisteren nog in de Kamer. “Dat virus komt hier maar binnen en negeert onze aanmaningen straal. Wij starten onmiddellijk een uitwijzingsprocedure. Een ferme die mij deze keer tegenhoudt.”

fr
Staatssecretaris Theo Francken legt zijn uitwijzingsplan voor aan het federaal parlement

‘Buitenlandse’ epidemie

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid meldde onlangs nog dat tussen 30 januari en 5 februari niet minder dan 889 personen per 100.000 inwoners hun huisarts hebben geraadpleegd voor griepgerelateerde symptomen. Dat is een forse stijging tegenover de voorgaande week. Opvallend is dat België een merkwaardig latere piek ziet dan de buurlanden, waaruit de Dienst Vreemdelingenzaken concludeert dat “we met een duidelijke externe infiltratie zitten en op de koop toe nog eens een bedreiging voor de staatsveiligheid.”

griep
Wordt de griep binnenkort desnoods manu militari het land uitgezet?

Toch blijkt binnen de coalitiepartijen een graad van onenigheid te bespeuren. Zo zou CD&V gehamerd hebben op het prioriteit verlenen aan vaccinering en had Open VLD liever een gecoördineerde aanpak vanuit Europa gezien. Francken schoof inmiddels beide bedenkingen kordaat van tafel: “Vaccins halen niets meer uit. Deze virussen worden elk jaar sterker en slimmer en passen zich perfect aan waar we bij staan. En over Europa wil ik niet eens beginnen. No way dat wij aan Brussel gaan overlaten wat wij hier in euh… Brussel even goed zelf kunnen.”

Dialoog versus stigma

Voor viroloog Marc Van Ranst lijken de plannen van Francken eerder “onbesuisd” en “contraproductief”. Dat vertelde de wetenschapper verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven in een radio-interview vanochtend. “Dit is typische haantjespolitiek. Francken en de N-VA zijn zo gebrand om de verzuurde, hypochondrische kiezer te strikken dat ze wilde plannen gaan verkondigen zonder eerst even na te denken. Nu, ik heb jaren ervaring met de griep te bestuderen en ken best wat vrienden en collega’s die er zelf door getroffen zijn, maar tegenwoordig luister niemand nog naar experten. Het laatste wat je nu mag doen is het griepvirus – en ziektekiemen tout court – gaan stigmatiseren. Dat levert niets op en stel dat je het met veel moeite toch buiten krijgt, zal het eens zo hard en fel terugslaan. We zouden beter proberen te begrijpen welke omgevingsfactoren virale, bacteriële en fungale zover krijgen ons te besmetten. Maar ja, een beetje dialoog is al te veel gevraagd in dit politieke klimaat.”

wall.png
Links: Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt tegen ondoordacht populistisch beleid. Rechts: Amerikaans president Donald Trump beloofde zijn kiezers een grensmuur te bouwen om onder andere de Mexicaanse griep buiten te houden

Het blijft voorlopig niet duidelijk of de griep van plan is formeel te reageren op een inreisverbod. Volgens juridische bronnen heeft het virus mits een vonnis een maand de tijd om beroep aan te tekenen. Ook kan de ziekte er simpelweg voor opteren zich vredig te laten uitroeien, klinkt het bij Justitie.

Baldarch

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten