di 23 juli 2024

Antwerps gezin duikt in existentiële crisis tijdens “Week zonder thema”

BINNENPARKING – Na ontelbare weken mét thema, gecentreerd rond het laten van guilty pleasures – vlees, alcohol, klagen of “genderonneutrale” frietjes -, is er voor deze week een “week zonder thema” aangekondigd. Voor Tim en Jeannine Adriaensens en hun drie schoolgaande kinderen in Ekeren is het nu verwarring troef. “Maandenlang noteerden we het thema op de wc-kalender, beraadden we ons tijdens het avondmaal over thema-activiteiten, en lag de nieuwste IKEA-brochure onaangeroerd in het posthoekje,” vertelde een wanhopige vader aan het Beleg. “Maar wat doe je in hemelsnaam als het thema geen thema is?”

Experts bevestigen dat de themaweek het afgelopen jaar een ingeburgerde traditie is geworden. Het zorgt niet alleen voor cohesie in het gezin en in de buurten, maar schonk ook zingeving in deze verwarde tijden. Professor sociologie aan de UA, Karl Devliet, wil toch ook nuanceren: “De doorsnee Vlaming zal toch tot het besef moeten komen dat er een wereld is voorbij de weken mét thema, net zoals onze grootouders ooit wakker werden in een wereld zonder God.”

De ultieme week

Federika Nietska van de Faculteit Wijsbegeerte aan de UGent wijst er daarnaast op dat het fenomeen van de “week zonder” net zijn hoogtepunt beleeft in de themaloze week. “Het is de ultieme test voor de themaweekbelever.” De filosofe pleit er dan ook voor om het gedrag tijdens de “metaweek zonder” niet al te veel aan te passen. Voor gezinnen met overgevoelige kinderen, waar met het wegvallen van de themaweek een al te grote existentiële leemte gaapt, kan wel geopteerd worden om in overleg met de school de kinderen niets te vertellen en gewoon voort te borduren op het vorige thema (tenzij voor zij die zich in de “week zonder klagen” bevinden).

Benieuwd of het gezin Adriaensens deze “metaweek zonder thema” ongeschonden zal doorstaan.

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

1 REACTIE

  1. Als de vogel in het kooitje zit, zijn de tralies het concept om te leren vliegen, de tussenruimtes lucht zijn het gevolg van de tralies voor de gevangen vogel; de buitenlucht is God. Zou hij wel of niet bestaan? Dat is het rationele vraagstuk van zijn bestaan. Existentialisme.

Een reactie achterlaten