vr 19 juli 2024

Volgt schattige puppy Rik Vandenberghe op bij ING?

PARKING – Opnieuw stuurt de Belgische divisie van ING een schokgolf door de nationale bankenwereld. Nadat de bank begin oktober nog aankondigde tegen 2021 ruim 3.500 banen te willen schrappen, maakte CEO Rik Vandenberghe gisteren bekend dat hij eind februari opstapt en zijn plek ruilt voor bouwbedrijf Besix. Hoewel Vandenberghe, die zwaar onder vuur ligt sinds de controversiële beslissing om het personeelsbestand van de winstmakende bank te saneren, aangeeft dat het om een “persoonlijke” beslissing gaat en “niets met de lopende onderhandelingen te maken heeft,” lijkt de topmanager de perceptie tegen te hebben. Op sociale media en bij de vakbonden wordt dan ook ontgoocheld gereageerd op zijn beslissing en de timing ervan. Toch is het de bank zelf die met grotere problemen blijft opgezadeld. Zo zal men niet alleen de gemoederen bij het personeel moeten bedaren, maar ook in volle hervormingen het gedeukte imago naar de buitenwereld toe drastisch moeten bijschaven. Vanmorgen besloot het bestuur van de bank dan ook een speciale persconferentie bij elkaar te roepen om meteen een geschikte opvolger naar voren te schuiven. Deze blijkt nu een Golden Retriever pup van twee maanden oud te zijn.

ING BELGIUM EXTRAORDINARY MEETING
CEO Rik Vandenberghe zorgt opnieuw voor controverse door voor de uitvoering van de geplande hervormingen op te stappen, al heeft zijn beslissing naar eigen zeggen “geen rosse fluit” met die hervormingen te maken

Spoedbeslissing

Te midden van de chaos omtrent Vandenberghes vertrek valt het op dat men bij ING vooral snel wil handelen.”Dat lijkt maar zo,” nuanceerde voorzitter van de raad van bestuur Eric Boyer de la Giroday vanmorgen naar de pers toe. “We wisten al een tijdje dat Rik een andere uitdaging zocht en daar steunen we hem volledig in. Het feit dat hij weggaat heeft dan ook niets met de geplande hervormingen te maken. Maar ja, normaal vergt het wat meer tijd een nieuwe topmanager aan te trekken en dan lijkt het inderdaad alsof we een beetje gehaast zijn. Dat heeft uiteraard niets met de geplande hervormingen te maken. Eigenlijk wilden we gewoon van de gelegenheid gebruik maken om ING België een jongere, frissere vibe mee te geven en zo de nadruk op een mooie, succesvolle toekomst leggen waar alle onze klanten en aandeelhouders baat bij hebben. Dan kan een kleine imagoboost handig zijn. Niet dat dat iets met de geplande hervormingen te maken heeft, natuurlijk.”

Dat het bestuur voor zo’n radicale ommekeer kiest lijkt volgens VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck allerminst toeval te zijn. “Je mag niet onderschatten hoeveel onzekerheid er bij de 8.500 werknemers van ING momenteel heerst. Niet alleen volgen er 1.700 naakte ontslagen, maar zitten ook zeker 1.000 zelfstandigen die voor ING of Record Bank werken met slechte vooruitzichten. Dan wil je als bank niet alleen zo snel mogelijk verder, maar zal je ook proberen met het verleden te breken en voor een nieuw, betrouwbaar en onschuldig gezicht te kiezen.” Toch blijft het volgens financieel expert Paul D’Hoore afwachten of een schattige viervoeter zomaar de bank door moeilijke tijden kan loodsen: “Er is op zich geen precedent voor een financieel instituut dat geleid wordt door een gedelegeerd bestuurder van het type Canis lupus familiaris, en dan zeker met zulke pijnlijke saneringen in het vooruitzicht. Maar kom, iedereen weet dat economie op vertrouwen en perceptie draait en wie kan er nu in godsnaam kwaad worden op een puppy?”

shortlist ing.png
Uit goede bron raakte bekend dat de ING-top een shortlist had opgesteld waarbij onder andere een baby-giraf, dwergkonijn, dolfijn, zeehond, jonge olifant en een dik Aziatisch kind nipt uit boot vielen

Fiere baasjes

Hoewel de vooruitgeschoven kandidaat nog door een meerderheid van de aandeelhouders zal moeten bevestigd worden, lijkt dit een formaliteit. Ondertussen reageren baasjes Bas (41), Tinny (39) en Marte (9) en Rico (7) alvast apetrots op hun kleine rakker, die straks de dagdagelijkse operaties bij de Belgische tak van ING Groep zal overnemen. “We hebben altijd geweten dat onze kleine Filou tot grootse dingen in staat was en het nog ver kon schoppen in de financiële sector. Hij is enorm doelgericht en onuitputbaar. Als je hem twintig keer een stok gooit, snelt hij er twintig keer achteraan. Ook zijn mama Mamouchka-Reefteef is dolgelukkig.”

blog-image-family.jpg
Het trotse gezin van nieuwe ING-baas Filou

Baldarch & Gust Licht

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

Een reactie achterlaten