vr 8 december 2023

Taalunie wil regels pas versoepelen als aantal dt-fouten laag genoeg blijft

BINNENPARKING – Discussies over correct taalgebruik zijn van alle tijden, en ze laaien ook nu weer hoog op, nadat de Algemene Nederlandse Spraakkunst aantoonde dat een aantal courante taalfouten, zoals een dubbele negatie, zodanig courant zijn geworden dat ze mogelijk als correct kunnen worden gezien. De Nederlandse Taalunie zegt open te staan voor versoepelingen, maar dan moet het aantal dt-fouten dat de komende maanden gemaakt wordt wel laag genoeg blijven. “We moeten onze talige vrijheid verdienen”, klinkt het.

“We begrijpen de nood aan redelijkheid en flexibiliteit qua spelling en grammatica”, vindt de gevestigde beleidsorganisatie. “En het is waar dat velen, vooral jongeren, zwaar gebukt gaan onder de strenge regels. Maar het blijft belangrijk om niet roekeloos in het rond te gaan versoepelen, want dan geraken onze taaldocenten gewoon ondergesneeuwd en die hebben het al moeilijk genoeg. Taalgebruik werkt namelijk heel normaliserend en verspreidt zich razendsnel. Als we dus even nog kunnen volhouden en tussen nu en volgend schooljaar wat extra moeite doen om bijvoorbeeld het aantal dt-fouten onder bedwang te houden, dan kunnen we kijken wat daarna mogelijk is.”

Mijn leven is leeg en waardeloos zonder regelmatige updates van Het beleg van Antwerpen. Zet mij op die lijst, godverdomme!
We respecteren uw privacy bla bla...

Laatste nieuws

Related news

4 REACTIES

  1. Ik wil hierbij graag aanstippen dat de toonaangevende prijs humanist van het jaar 1996 aan Richard Dawkins (mijn favoriete auteur van De zelfzuchtige genen, en God als misvatting) van de American Humanist Association alsnog is ingetrokken nadat hij transmensen heeft belasterd met het volgende: “Sommige mannen kiezen ervoor om zich als vrouw te identificeren, en sommige vrouwen kiezen ervoor om zich als man te identificeren. Je zult worden belasterd als je ontkent dat ze letterlijk zijn zoals ze zich identificeren. Discussieer.”

    • De AHA verwees in de eerste plaats naar een tweet van Dawkins, waarin hij transgenders vergeleek met Rachel Dolezal, de burgerrechtenactiviste die jarenlang als zwarte vrouw poseerde.

  2. Pas op een bepaald punt van evolutie kan de dt-regel begrepen worden.
    Echter er zijn Franstaligen in de Nederlandse taal geïnfiltreerd, die zich voordoen als echte Vlamingen, die influencerend ons van binnenuit geleidelijk onze cultuur willen afnemen door ons in de war te brengen.

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: