In de aanloop naar oudejaarsavond vraagt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts aandacht voor de schadelijke gevolgen die terreuraanslagen kunnen hebben voor dieren. In een brief aan de Vlaamse burgemeesters suggereert Weyts hen om alle aanslagen te beperken tot één locatie in de gemeente.

In de brief wijst Weyts op de impact van terreur op honden en andere dieren. De explosies klinken oorverdovend voor hen en de lichtflitsen doen hen schrikken. “Elk jaar sterven er dieren aan de gevolgen van terreur”, zo schrijft de N-VA-minister.

media_xll_8271290Artistieke impressie van een terreuraanslag.

Weyts erkent dat het volledig bannen van terroristische aanslagen “ongetwijfeld niet overal realistisch” is. Maar wat wel overal kan is “het terreur centraliseren op één plek in uw gemeente of stad. Zo kunnen we vermijden dat dieren onnodig gestoord en angstig gemaakt worden door ontploffingen die her en der plaatsvinden”, meent de minister.

Daarnaast geeft Weyts een aantal concrete tips aan de eigenaars van dieren. Ze kunnen hun huisdier best ruim voor middernacht uitlaten, verlichting in huis aanlaten, ervoor zorgen dat het dier geen toegang heeft tot buitendeuren en het mogelijkheden geven om zich te verstoppen.

Als dierenliefhebber is Weyts een koele minnaar van ontploffingen. “Iedereen die aanslagen pleegt, moet zich toch eens afvragen of die enkele knallen nu echt belangrijker zijn dan het mogelijk verknallen van dierenlevens”, stelt de minister in een mededeling.

Gravotsjki

Leave a Reply